Nettisivun nopeus
Nettisivun nopeus ja sen vaikutukset
Jokainen meistä on varmasti joskus harmitellut sitä, että joku nettisivu latautuu hitaasti. Välimuisti eli cache voi auttaa, mutta miten sen kanssa pitää toimia? Hitaan sivun kanssa on parasta hyödyntää palvelimelta löytyvää cachea. Jos tiedot tallentaa välimuistiin ja jakaa ne sieltä eteenpäin käyttäjille, on nopeushyöty suhteellisen merkittävä. Samalla se myös vähentää kuormaa, joka kohdistuu muuten itse palvelimeen. Toinen tapa on hyödyntää tämän lisäksi selaimen cachea. Palvelin pystyy ilmoittamaan selaimelle, mitä tietoja sen välimuistissa pitää säilyttää pidempään ja milloin ne pitäisi poistaa. Jos sivulla on paljon muuttumatonta tietoa, ne voidaan tallentaa pidemmäksi aikaa. Joten jos sama kävijä käy sivulla uudelleen, tietoja ei tarvitse latailla uudelleen ja tällöin käyttö on paljon nopeampaa.
Nettisivun nopeus riippuu toki monesta muustakin tekijästä, jotka pitää olla kunnossa. Latausnopeus ja siihen vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa tapa tarjota kävijälle mieluummin useampia pienempiä ladattavia paketteja. Tähän vaikuttaa ennen kaikkea HTTP -tuki.
Latausnopeus lisäämisen keinot
HTTP -pyyntöjä voi optimoida sen mukaan, mistä versiosta on kysymys. Jos tarjolla on uudempi HTTP/2, sivulla vierailevalle voi laittaa tarjolle useampia pienempiä paketteja. Jos taas käytössä on HTTP/1.1 pakettien pitää olla suurempia, mutta niiden määrä täytyy olla pienempi. Eli HTTP -pyyntöjen vähäisempi määrä on parempi.
Palvelimen päässä ikuinen ongelma on myös se, että ovatko ohjelmistoista uusimmat versiot, jotka yleensä tuovat enemmän nopeushyötyä. Ainakin palvelimen päässä oleva HTTP sekä sitä käyttävät ohjelmointikielet on pidettävä ajan tasalla. Tämäkään ei riitä, jos tietokanta ei ole optimoitu. Hyödyllinen konsti HTTP -palvelimella on tiedonsiirron pakkaaminen, jolloin selaimelle jää pakkauksen purkaminen eikä silloin toiminta juurikaan hidastu.
Entä fontit tai pluginit?
Fonttien käytön kanssa voi kohdata myös hidastumista varsinkin silloin, jos käyttää sivulla useita erilaisia kirjasintyyppejä. Toki sillä saa luotua mielenkiintoa ja brändikin voi näyttää erilaiselta, mutta yksi tai kaksi kirjasintyyppiä hyvin valikoituna on huomattavasti tehokkaampaa. Nopeutta lisää myös se seikka, että kaikki fontit sijaitsevat samalla palvelimella eikä niitä haeta kolmannelta osapuolelta.
Monesti mietityttää myös WordPress lisäosat joita on tarjolla paljon ja moneen käyttöön. Varsinkin ilmaisissa plugineissa on se vaara, että niitä ei ole koodattu toimimaan riittävän järkevästi. Ne voivat hidastaa eikä niistä ole tällöin sitä hyötyä, mitä pitäisi olla. Sen sijaan joitakin lisäosia käyttämällä voi sivulle jopa saada huomattavaa keveyttä ja niitä on helppo suositella käytettävän.
Nettisivun nopeus on mitattavissa nopeustestillä
Nettisivun nopeus on mitattavissa testeillä ja ne antavatkin jonkinlaista suuntaviivaa siihen, mitä pitää tehdä, että sivusto olisi huomattavasti nopeampi. Yksikin turha plugi voi hidastaa sivua, joten kaikki tarpeettomat lisäosat ja laajennukset kannattaa poistaa. Lähdekoodissa saattaa olla jonkin verran turhia tägejä, ylimääräisiä rivivälejä sekä siellä saatetaan ladata tarpeettomia JS- ja CSS – tiedostoja. Mitään ei siis kannata pitää tallessa, jos sitä ei todellisuudessa tarvitse. Kaikki erikoiset efektit ja elementit hidastavat sivun toimintaa.
Välimuisti eli cachetus on suhteellisen helppo tapa ottaa käyttöön. Kun osan tiedoista saa ladattua käyttäjän selaimeen, ei kaikkea aina tarvitse ladata verkon yli. Tällaisia elementtejä ovat erityisesti kuvat, CSS -tiedostot sekä JavaScript. Jos tieto on muuttumatonta eli staattista ei sitä tarvitse aina latailla uudelleen. Monet toimenpiteet ovat suhteellisen pieniä, mutta niistä on paljon hyötyä sivun toimivuuden kannata. Tottahan on, että hitaasti aukeavat sivut ei käyttäjiä kiinnosta.