Siirry suoraan sisältöön
Home » Blogi » Mikä on plugari?

Mikä on plugari?

Plugari

Plugari liitetään varsin monessa mielessä tietotekniikkaan ja siellä sen varsinainen nimitys on plugi. Merkitykset eivät jää pelkästään tähän ja siksi tällä kertaa vähän asiasta eksyneenä päätimme hiukan tarkastella, mihin kaikkeen plugarilla viitataan. Jos pluginia ajatellaan pelkästään liitännäisenä, niin niitäkin kohteita löytyy aika monta, missä sitä nimitystä voi käyttää. Se liittyy aika vahvasti myös sähkö- tai hybridiautoihin, joten siitä tuntuu olevan moneksi. Eiköhän lähdetä ihmettelemään, mitä kaikkea voi pluggailla!

Plugari on liitännäinen

Tietotekniikassa se on selkeästi liitännäinen eli ohjelma tai sovellus, joka toimii jonkinlaisessa vuorovaikutuksessa isäntäsovelluksen kanssa. Näin se siis toimii WordPressin hyvänä lisäosana tuomassa tärkeitä ominaisuuksia, mitä isäntäsovelluksessa ei itsessään ole. Plugareita voivat olla yhtä lailla teemat ja laajennukset kuten cache, jonka avulla isäntäsovelluksen käyttämiseen tulee hiukan enemmän toimivuutta.

Näiden liitännäisten avulla voi myös saada itsensä sananmukaisesti solmuun, kun tuntuu siltä, että jokainen lisäosa olisi tärkeä, mutta toisaalta myös liiallinen määrä lisäosia voi aiheuttaa varsinaisen sovelluksen kanssa jopa hankaluuksia. Ehkä tässäkin pätee sanonta ‘vähemmän on enemmän’. Casino online tosin voisi olla ihan minkä tahansa ohjelman hyvä jatke, koska sillä saisi itsensä viritettyä välillä mukavaan pelifiilikseen kaiken muun ohella.

Mikä plugari on automaailmassa?

Monesta hybridiautosta puhutaan myös plugareina. Silloin väitetään, että sellainen niin sanottu nurkkapyöritys kannattaa tehdä sähköllä ja jos lähtee pidemmälle, niin silloin diesel voi olla parempi vaihtoehto. Tämä autovaihtoehto kulkee virallisella nimellään plug-in-hybridi, joten siitä se nimitys tarkkaanottaen tulee. Tilastojen mukaan sähköajon osuus näissä hybrideissä olisi 53 prosenttia.

Sähköllä kulkevat autothan ovat vähitellen yleistymässä ja niitä myydään enemmän ja enemmän, joten vähitellen tämäkin nimitys yleistyy, jos se vielä automaailmassa tuntuu jonkin verran oudolta. Tottahan se oikea nimitys on, koska latauksessa latauspistokkeeseen jonkinlainen plugini kytketään. Eihän se auton akku muuten täyttyisi ja ajoneuvo olisi ajokunnossa seuraavaa nurkkapyörittelyä varten. On kuitenkin muistettava, että täyssähköauto ei tottele plugari -nimitystä. Sähköllä kulkevista autoista ollaan kuitenkin kiinnostuneita.

Sukellus musiikkimaailmaan

Vielä löytyi yksi kohde, jossa puhutaan plugareista ja se liittyy vahvasti musiikkiin. Kun on tehnyt biisin ja sen jälkeen musiikkia masteroidaan, törmää varmasti myös plugareihin. Masterointi ja varsinkin digitaalinen tehdään käyttämällä jotakin äänitysohjelmaa. Näissä ohjelmissa voi olla plug-init mukana tai sitten voi hankkia jonkin kolmannen osapuolen tuotteita. Niillä saadaan aikaan esimerkiksi soundeja ja erilaisten analogisten laitteiden toimintoja.

Millaisia nämä tehosteet voivat olla? Esimerkinomaisesti voisi sanoa, että omaan musiikkiinsa voi lisätä tyylikkäitä klassisia viiveitä tai konvoluutiokaikuja, joka on edelleen varsin mielenkiintoinen ratkaisu ja kieltämättä sopii moneen biisiin. Monet käyttävät myös kitaravahvistinsimulaatioita, jotka voivat olla täysin vintagea jostakin vuosien takaa tai yhtä lailla niillä saa vastapainoksi aikaan jonkin ultramodernin prosessoinnin lauluun. Mutta niillä saa oman musiikkinsa kuulostamaan täydelliseltä ja yhtä kaikki jotenkin mukavammalta.

Musiikkimaailmaan on tarjolla paljon erilaisia vaihtoehtoja ja ongelmaksi saattaakin nousta enemmän se, että pitää suorittaa vaihtoehtojen rajaamista. Se haastaa enemmän kuin itse masterointi ja pienten kikkojen haluaminen. Yksi biisi ei tietenkään voi sisältää kaikkia mahdollisia jippoja, vaan siinä on kyettävä pitämään järki päässä, jotta lopputuloksesta tulee vähintäänkin siedettävä eikä kaikkien kikkojen ansiosta sekava ja liian vaikea jopa kuunnella.

Plugareita siis riittää

Kuten huomataan, niin plugareita riittää monenlaiseen eri aiheeseen, joten keskustellessa tuttavan kanssa onkin varmempaa kysyä, mistä pluginista hän puhuu, ettette puhu puuta heinää aidasta ja seipäistä. Toinen puhuu autoista ja toinen tekee musiikkia, ehkä niistä voi jonkin aikaa keskustella sujuvasti ristiin, mutta ennen pitkää huomaa, että nyt ollaankin eri aiheissa!

Avainsanat: